Christoffer Carlström en doldis med SM-meriter 2020

Styrelsen vill uppmärksamma och gratulerar Christoffer till fjärdeplatsen i den tuffaste klassen H21 på Springskytte SM i Örebro 2020.
Styrelsen blev nyfikna på springskytte och bjöd in Christoffer att berätta om grenen på novembermötet och det blev många frågor.
Hur går Springskytt till?
Tävlingen sker på medelsvår terrängslinga med sex skjutstationer där man skjuter 5 skott mot Falling Target (Kurvinen) mål motsvarande de som används i skidskytte (Biatlon). Varje bomskott ger ett tillägg på en minut på total tiden. Det är med andra ord kostsamt att bomma ler Christoffer. Starten sker individuellt med en minuts mellanrum. Precis som i skidskytte medför skytten vapen (proppat
och hölstrat), magasin och ammunition under hela rundan. Först på skjutplatsen får skytten fylla magasinet, ladda och skjuta i egen takt. Efter sista stationen är det bara och ge järnet och spurta den sista delsträckan i mål. Resultatet blir tiden plus antalet minuter för varje missat skott.
Vilket avstånd och vilken skjutställning används?
Då Falling Target eller motsvarande papptavla med fem svarta prickar används där pricken är 100 mm i diameter, då är avståndet normalt 17,5 meter. Andra figurer och avstånd kan dock förekomma. Man skjuter varannan station stående respektive stående utan stödhand. Undantaget skyttar äldre än 65 år som alltid får använda stödhand om de vill.
Tävlar alla mot alla i Springskytte?
Nej här har man åldersklasser och börjar som Herr respektive Dam Junior, H/D21, H/D35, H/D50, H/D 65 och H/D70. Lite som i orientering.
Förekommer andra tävlingsformer än individuellt?
Ja man tävlar också i två och tremannalag beroende på klass. Där måste skyttarna representera samma klubb. Man har också stafett som är en spännande tävlingsform med masstart och straffrundor. Skulle vara kul om vi blir fler skyttar som börjar med springskytte så vi kan delta med både lag och i stafett.
Vilken utrustning behöver man ha?
Normal löputrustning och ett bra hölster så att man bär vapnet bekvämt. Många använder också pulsklocka.
Varför blev det Springskytte?
Jag upptäckte det först som en gren inom Polis-SM-tävlingar och fick smak för det. Jag har alltid tyckt om att springa och kombinationen med pistolskyttet blev en ny dimension.

Foto: Polisidrott, Liselott Såmark

Inför årets SM har jag tränat med gänget från I2 i Karlstad. De är sannolikt den ledande klubben inom springskyttet i Sverige, vilket gjort träningen väldigt givande. Så var det ju också den enda möjligheten att ta en SM-medalj inom pistolskyttet i år då alla andra SM-tävlingar blev inställda på grund av Coronapandemin skrattar Christoffer.

Hur ser planerna ut för 2021?
Jag kommer att fortsätta träna och tävla i springskytte men det går bort för mycket med resor till Karlstad varför jag börjat träna själv här i Kristinehamn. Jag hoppas att fler skyttar i klubben blir intresserade av skytte formen. Jag tar gärna på mig tränarrollen om så önskas. Kanske kan vi då få ihop ett stafettlag, det vore häftigt. Dessutom är jag övertygad att skjuta med lite högre puls gör dig till en bättre skytt oavsett disciplin.
Styrelsen tackar Christoffer för erbjudandet och kommer att stötta Christoffer att komma i gång med springskytteträningen. Till en början blir det på söndagar klockan 10.00. Hör av dig om du är intresserad till Christoffer eller till styrelsen@krpk.se.

Nu är vi igång med Springskytte
Vi blev några skyttar som provade på Springskytte. En individuellt anpassad bana med sex skjutstationer avverkades efter en iskjutningsserie.
Svårt men roligt blev komentare från debutanterna.  Kanske lite träningsver också. Vi tränar söndagar klockan 10.00 med samling på 80 m banan.
Bli med du också!


Tre nybörjar deltog inkl fotografen Nils under Christoffers ledning.