Förekommer ”yips” inom pistolskytte?

Inom golfsporten är begreppet Yips ett välkänt begrepp.

Enligt Wikipedia, fritt översatt från engelska, är yips förlusten av finmotoriska färdigheter hos idrottare.  Yipen inträffar plötsligt och utan uppenbar förklaring, vanligtvis hos mogna idrottare med många års erfarenhet. Yipen yppar sig som plötsliga rörelser vid viktiga stunder. Forskare vid Mayo Clinic fann att 33% till 48% av alla seriösa golfare har upplevt yips. De finns i dag ingen bra behandling. Idrottare som drabbas av yips återfår ibland sin förmåga, vilket kan kräva förändring av teknik och utrustning. Många är tvungna att överge sin sport på högsta nivå.

Inom golfen är det puttningen och då de korta puttarna där den lilla bollen ska i det 12 cm stora hålet som en yip  gör att golfaren missar en till synes enkel putt. Då är de plötsliga och okontrollerbara spasmer som skickar en till synes lätt putt som oförklarligt smiter utanför hålet. Ofta är yipen så korta att golfaren inte ens kan upptäcka dem utan förstår bara inte varför bollen inte går i hål.
Jag tror av egen erfaren het av både golf och pistolskytte att många utövare av sporterna är drabbade av yips utan att vara medvetna om orsaken då speciellt i pistolskytte. Jag förstod det inte förrän jag började spela golf och hörde första gängen om effekten av yip då hade jag lagt ned tävlandet i pistolskytte trotts att jag hade skjutit sedan jag var 14 år och älskade sporten.
Har du skjutit fem som du uppfattat mycket bra skott med bra avfyringar och sedan ser resultatet, fyra tior samt en 6a eller sämre. Händer det då och då och speciellt då kraven på dig själv blir stora kan du vara drabbad av Yips.

Hur minskar man effekten av Yips
Den tyske professionelle golfspelaren Bernhard Langer trefaldig PGA Mästare och invald i World Golf Hall of Fame drabbades plötsligt av yips. Men med ändrad teknik och ny typ av putter (bröstputter) har han minimerat effekten av Yipsen och vunnit PGA Tour Champions 38 gånger och European Senior Tour 6 gånger. Han fyller 62 år 2019, grattis i förskott och still going strong.

Min erfarenhet att minska effekten av yips vid pistolskytte är:
Att inte stressa till skjutbanan, ta god tid på dig och förbered dig i lugn och ro.
Att inte använda kikaren annat än på provserien. Kikaren kan öka stressnivån.
Att inte räkna på resultatet. Om jag skjuter en 10a så blir det……….
Valet av pistol kan vara avgörande.  En tung pistol rör sig långsammare och effekten av yips blir mindre.
Pistol med ett bra konsekvent trycke då att man kan ha ett högt förtryck så att skottet går av automatiskt då riktmedlen är i rätt position.
Pistol med kort pipa och max visirlinje som Pardini och Walther GSP m.fl. bör också minska effekten.
Genom att välja grenar där skjuttiden är kort som Fältskytte och Militär Snabbmatch eliminerar eller minskar ofta effekten av yips.
Att lära sig skjuta med två händer och använda det när så är tillåtet.

I kombination med väl utprövade skytteglasögon och eventuellt diopter för att öka skärpedjupet finns det hopp för alla även för oss veteraner (60+) att ha fint utbyte av vår sport även om vi drabbats av yips.
Pistolhälsningar
Lars Werner
lars.s.werner@gmail.com